Top100Gold Allertijden (12 t/m 10)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 12 t/m 10.
En reageren mag nog steeds uiteraard:

  • Zit je (nu de Top40Gold gestopt is) nog wel te wachten op deze Top100Gold?
  • Lees je alles of kijk je slechts plaatjes?
  • Zou jij weer mee doen als er een vergelijkbare chart zou komen?
A HORSE WITH NO NAME-America

Op 12 vinden we America terug en hoe treurig het ook is, maar deze positie hebben ze mede te pakken gekregen door het overlijden van Dan Peek. Bart nomineerde de plaat in 2003 en scoorde er een bescheiden hitje mee die tot 6 kwam en 6 weken in de lijst stond. Maar in juli 2011 overleed Dan Peek en als een soort eerbetoon Jokerde Ruud P toen de plaat met als gevolg dat hij de Goldschijf pakte en als een malle naar de eerste plaats van de Top40Gold klom. In totaal zou de plaat maar liefst 24 weken in de lijst blijven hangen waardoor ze een flinke sloot aan punten wisten te vergaren en op een totaal kwamen van 813. Vorig jaar kwam er een postuum album van Michael Jackson uit met daarop het nummer A PLACE WITH NO NAME wat een soort van cover was van dit succesvolle A HORSE WITH NO NAME.

GOD ONLY KNOWS-Beach Boys 
Voor velen is de plaat die op 11 staat de mooiste plaat die er ooit gemaakt werd. Maar niet bij het Top40Gold panel want hij is net buiten de Top10 gevallen met een totaal aantal punten van 823. Die punten wist de plaat te behalen in 2 runs waarbij de eerste run door Anco werd genomineerd in 2003. Hij zag de plaat in 4 weken Top40Gold slechts tot plek 27 stijgen en dus was alle hoop gevestigd op de Joker nominatie van Martijn S in 2008. En dat kwam helemaal goed want met een Goldschijf op zak bestormde de plaat de Golden Oldies Hitlijst en na 26 weken verdween de plaat weer uit de lijst met een hele dikke nummer 1 hit op zak. In totaal wisten de Beach Boys 8 Top40Gold hits te scoren, maar dit was de grootste.

SPACE ODDITY-David Bowie

Vers binnen in de Top10 dankzij een Top40Gold notering in november 2014 is David Bowie met zijn SPACE ODDITY. Martijn P nomineerde deze meesterlijke plaat al in december 2002 en zag hem (waarschijnlijk tot zijn grote schrik) na 7 weken al weer uit de lijst vallen met een 6e plek als beste resultaat op zak. Jan S dacht eind 2014 dat dit wel beter moest kunnen en zette zijn top10 Joker in op David Bowie. En hij kreeg gelijk want de plaat stond 21 weken in de lijst genoteerd en wist uiteraard de nummer 1 positie te bereiken waar hij het 5 weken op vol hield. En die 28 weken Top40Gold waren dus voldoende om het puntentotaal naar 841 te tillen. 18 meer dan de Beach Boys en slechts 7 puntjes minder dan de nummer 9, maar de Top10 notering pakken ze David niet meer af.

Geen opmerkingen: