Remembering : James Brown.....
De popmuziek is al weer 5 jaar terug een legende armer. In de kerstnacht, 25 december 2006, overleed James Brown (73) in een ziekenhuis in zijn woonplaats Atlanta, nadat hij eerder opgenomen was met een longontsteking.
Een ding is wel zeker: zijn befaamde bijnaam Hardest Working Man in the Show Business had James Brown tot zijn dood willen waarmaken. Brown, in de jaren veertig en vijftig nog het slachtoffer van het racistische regime in de Verenigde Staten (hij raakte al vroeg in aanraking met justitie en kreeg een onevenredig strenge celstraf voor een auto inbraak), was vastbesloten het te maken in de muziekindustrie. Als jongen van eenvoudige komaf wist hij wat hem te doen stond: keihard werken. Dat wierp zijn vruchten af, want in de jaren vijftig scoorde hij met nummers als PLEASE PLEASE PLEASE en TRY ME.
Zijn grote successen volgden in de jaren zestig. met nummers als I GOT YOU ( I FEEL GOOD ), COLD SWEAT en een paar jaar later SEXMACHINE (1970) Brown zette funk, toen een nieuw genre, op de kaart. Met zijn groep The JB’s maakte hij ongekend strakke grooves en nam hij heel veel platen op, tot halverwege de jaren zeventig, zoals WOMAN.
Verschillende muzikanten uit Brown’s band werden later wereldberoemd, waaronder Bootsy Collins, Maceo Parker en Fred Wesley.
Een belangrijke bijdrage leverde Brown ook aan de emancipatie van de zwarte Amerikaan. Lange tijd hield Brown zich afzijdig van het sluimerende conflict. In 1963 werd Malcolm X al vermoord, in 1967 sprak James Brown zich in niet mis te verstane woorden uit: “ Say It Loud (I’m Black and I’m Proud). Het kostte hem een deel van zijn blanke publiek, maar maakte zijn status in de zwarte gemeenschap alleen maar groter. Toen in 1968 Martin Luther King vermoord werd, trad James Brown op voor de televisie in Boston, waardoor de rellen in die stad relatief beperkt bleven.
In de late jaren zeventig verloor Brown door persoonlijke problemen en door de opkomst van de disco aan populariteit . Maar met enkele tussenpozen (waaronder een gevangenisstraf) is hij altijd op blijven treden. Niet meer zo goed als rond 1970, maar nog altijd energiek en met een band van wereldklasse. Halverwege de jaren tachtig stond James Brown weer helemaal in de picture Met LIVING IN AMERICA scoorde hij in de Nederlandse Top Veertig ineens weer een top 10 hit.
Dit in tegenstelling tot de To40Gold. Daar werd het nummer in 2007 genomineerd, maar flopte in de nominatie parade. Tot op heden heeft geen enkele James Brown plaat de Top40Gold weten te bereiken…..
De Pressman
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten