Piet Römer (83) overleden
Piet Römer is overleden.

Sinds 1956 speelde Römer in vele televisieseries, zoals het legendarische Stiefbeen & Zoon, Citroentje met suiker en 't Schaep met de vijf pooten. De laatste jaren speelde hij de rol van de Amsterdamse rechercheur Jurriaan de Cock in de immens populaire serie Baantjer.

De op 2 april 1928 in Amsterdam geboren Römer was verder te zien in 20 speelfilms. Daaronder zijn Wat zien ik!, Heb medelij, Jet! en De Lift. Verder trad hij 16 keer aan als hoofdpiet bij de landelijke intocht van Sinterklaas.

Volgens actrice, zangeres en cabaretière Adèle Bloemendaal, die eind jaren '60 met Römer in 't Schaep met de 5 pooten speelde, had hij ook gevoel voor humor. "Het was ontzettend leuk en we hebben verschrikkelijk met elkaar gelachen."

Piet Römer staat opgenomen in het Gold Dossier van de Top40Gold. Hij werd genomineerd met VISSEN en tweemaal met HET ZAL JE KIND MAAR WEZEN . Beide liedjes kwamen uit de TV serie Het Schaep met de 5 Poten.

Andere succesvolle liedjes uit de serie waren AS JE MEKAAR NIET MEER VERTROUWEN KAN en WE ZIJN TOCH OP DE WERELD OM MEKAAR TE HELPEN,NIETWAAR. Laatstgenoemde nummer behaalde zelfs het predicaat Alarmschijf en was één van de twee top 5 hits voor Piet Römer, samen met Adele Bloemendaal en leen Jongewaard. Al deze liedjes waren trouwens van de hand van Harry Bannink.

Römer ontving drie keer de Gouden Televizier-ring In 1964 kreeg Römer de publieksprijs voor zijn rol van lorrenboer Dirk in Stiefbeen & Zoon (NCRV), in 1970 voor zijn optreden als barkeeper Kootje in 't Schaep met de 5 Pooten (KRO) en in 1997 dus voor zijn speurwerk als rechercheur De Cock in Baantjer (RTL 4). Drie keer de ring, dat heeft tot nu toe nog niemand voor elkaar gekregen

Amsterdam verleende hem in 2007 het ereburgerschap. Ook kreeg hij de bronzen legpenning omdat hij in zijn rol als De Cock veel goeds heeft betekend voor het imago van de Amsterdamse politie.
Römer lag al zeven weken in het ziekenhuis met een longontsteking. Een deel van deze periode lag hij in coma. Hij is in zijn slaap overleden.

De pressman

Geen opmerkingen: