De disco Queen is overleden……..

De legendarische Amerikaanse disco- en soulzangeres Donna Summer is vandaag op 63-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Summer voerde al geruime tijd een strijd tegen kanker. Ze werd vooral in de jaren '70 wereldberoemd met hits als I LOVE TO LOVE YOU BABY, IFEEL LOVE en COULD IT BE MAGIC. Ook in de jaren tachtig scoorde ze nog een aantal wereldhits zoals SHE WORKS HARD FOR THE MONEY, THIS TIME I KNOW IT`S FOR REAL en STATE OF INDEPENDANCE. Ze was één van de weinige disco sterren, die er in slaagde ook in andere genres, zoals de R&B, hits te blijven scoren. Samen met producer Girgio Moroder werd Summer (wier echte naam LaDonna Adrian Gaines is) gezien als buitengewoon invloedrijk voor de muziek in die jaren en vormde ze een inspiratiebron voor vele artiesten, zoals Duran Duran en het latere werk van David Bowie. In Nederland brak Donna door in 1974…bij de VPRO. Zij trad twee keer op bij de TVshow van Sjef van Oekel, wat haar hitsingles opleverde : THE HOSTAGE en LADY OF THE NIGHT. Donna Summer was al eerder in Europa geweest, omdat ze in Duitsland eind jaren 60 een rol kreeg aangeboden in de musical HAIR. In 1971 trouwde Donna in Duitsland en bracht in Nederland in 1971 haar eerste single uit: SALLY GO ROUND THE ROSES. Donna Summer wist uiteindelijk miljoenen platen te verkopen en werd vijf keer beloond met een Grammy en daarnaast won ze zes American Music Awards! In de Amerikaanse Billboard single charts stond Donna Summer met vier singles aan de top. Naar verluidt was Summer bezig met de opname van een nieuw album, dat dit of volgend jaar moest uitkomen. Of die nog gaat uitkomen is nog onduidelijk. Bij de Top40Gold was Donna een graag geziene gaste: ze heeft er inmiddels 11 hits weten te scoren en de 12e hit is inmiddels ook gemaakt met de nominatie van Sjon: SHE WORKS HARD FOR THE MONEY. In de Top40Gold zijn de meest succesvolle hits tot op heden LAST DANCE, MAC ARTHUR`S PARK en de nummer 1 hits I FEEL LOVE en STATE OF INDEPENDANCE. Donna Summer laat een echtgenoot en twee dochters achter.

4 opmerkingen:

Okaysjon zei

Donna laat 3 dochters na.
Mimi, Brooklyn en Amanda

janS zei

Doet me wel wat. Dankzij de Top40gold (dit keer niet opschepperig bedoeld) is haar muziek voor mij altijd aanwezig gebleven. Ze heeft naast wat mindere, ook hele goeie hits gescoord in de hele wereld en natuurlijk ook bij ons zoals Henk al schreef. Mijn favorieten zijn I FEEL LOVE (wat baanbrekend toen!, de techno en house hebben hier veel inspiratie uit gehaald), STATE OF INDEPENDANCE en COULD IT BE MAGIC.
Verder ook belangrijk te vermelden, dat Donna Summer zich onderscheidde van de vele disco-artiesten destijds, door de nummers mede te schrijven met o.a. Giorgio Moroder en Quincy Jones. Later ook nog met Stock Aitken & Waterman, wat ik de minst geslaagde samenwerking vind.
Ben benieuwd naar de reactie van Marc.

Marc zei

Ik hoorde het trieste nieuws rond 18.00 via een sms-je van een vriend. Ik had totaal geen idee dat ze aan kanker leed, dus het kwam wel even binnen. Sinds ik, als 6-jarig jochie, Donna in 1974 met The Hostage had gezien bij Toppop was ik fan van haar. Toen ik de eerste keer I Feel Love hoorde in 1977 was ik euforisch ; dat was iets nieuws!. Door de jaren heen Donna natuurlijk gevolgd en haar twee keer, in 2001 en 2006 live gezien. Ik ben er te nuchter voor om in complete rouw te zien (ik kende haar immers niet persoonlijk), maar het doet me wel wat ; je bent je jeugdidool kwijt, hetzelfde als wat mijn vrouw in 2009 had toen MJ overleed. Ik zie dat Henk Could It Be Magic heeft genomineerd, hij stond bij mij op de lijst om hem later dit jaar als joker in te zetten.
Afgelopen december toen ik in LA was op de Hollywood Boulevard speciaal nog opgezocht waar haar star lag en ermee op de foto gegaan ; Als je op m'n naam tikt zie je het resultaat.

Okaysjon zei

Zaterdag 19 Mei 2012 een heuze Donna Summer Tribute Megamix By Ben Liebrand
Radio Veronica 23:00 CET liebrand.com/itmpic.twitter.com/YQRwBiR9