DE REK IS ER UIT

Voor de één komt het misschien volslagen onverwacht, voor een ander zal het minder verrassend zijn. Na 13 1/2 jaar valt het doek van een unieke hitparade, de Top40gold.
Ik vind het best wel lastig om precies aan te geven waarom de lijst stopt en juist nu. Het is ook een gevoelskwestie. In de aankondiging over 'The End' repte ik al over dat de rek er uit is. Een betere omschrijving kan ik eigenlijk niet bedenken.

NACHTKAARS
Door te stoppen, wil ik voorkomen dat het gebeuren als een nachtkaars uitgaat. Ik heb er dus voor gekozen dat voor te zijn.
Er zijn signalen, dat het wat minder gaat met de Top40gold. Ondanks het feit, dat we recent nog 3 (prima) nieuwe samenstellers hebben mogen begroeten, is het panel de laatste jaren wel fors geslonken en ik verwacht dat die trend zich zal voortzetten.
 Daarnaast werd er door een aantal members ook steeds meer 'een weekje of meer overgeslagen'. Het kwam de continuïteit van de Top40gold niet ten goede.
Maar het moet gezegd, tot pakweg 2012 was de Top40gold een hitparade die echt leefde, met 30 members en die zonden op een enkele uitzondering na ook elke week in.

TROTS GEVOEL
Zonder te verwijten, want het is een proces die je niet voorkomt, is de beleving over het algemeen (dus niet bij iedereen) na zoveel jaren gewoon minder geworden.
Ik besef me terdege, dat sommigen bovenstaande niet zullen herkennen. Toch sta ik voor 100% achter mijn beslissing. Nu kan ik nog stoppen met een goed en trots gevoel. Een door sommigen geopperde doorstart is voor mij dan ook niet aan de orde.

TOT SLOT
En dat was het dan? Nee, niet helemaal.
Er komt een Top100gold-allertijden en het Golddossier wordt nog helemaal bijgewerkt.
En dan kom ik automatisch bij Sjon, die me vele jaren fantastisch heeft geholpen. Hij gaat ook de Top100gold-allertijden verzorgen en heeft nog een mooie verrassing in petto.
Houd de weblog de komende weken in de gaten, wie weet wat er allemaal nog voorbij komt. Hij gaat in ieder geval nog lang niet op zwart en ik hoop dat je de komende weken nog blijft kijken wat Sjon en ik nog te melden hebben. De Top40gold verdient een waardige afsluiting en we doen ons best dit voor elkaar te krijgen.
Ik ga nu geen afscheid nemen, dat gebeurt pas als alle resterende activiteiten rondom de Top40gold zijn afgerond.

Hartelijke groet,
Jan

4 opmerkingen:

Sander zei

Heldere toelichting. Ik snap dat je niet wil doorgaan met de lijst tot je er noodgedwongen mee moet stoppen door gebrek aan belangstelling.

Meer animo in de begintijd heeft wellicht ook te maken met 'hoe nieuw' de lijst toen was. Alles was nog te kiezen. Heel veel grote gold hits zijn inmiddels al gekozen en soms ook al herkozen. Wellicht maakt dat de lijst minder aantrekkelijk voor nieuwe members.

Ik had de lijst graag nog wel een tijdje door zien gaan, maar respecteer natuurlijk je beslissing.. Ik kijk uit naar de afsluitende periode op de weblog. Ben benieuwd wat er allemaal voorbij gaat komen.

En daarna... Ik hoop dat er met de tijd wellicht weer een spelvorm bedacht wordt rondom oude of nieuwe muziek en hitlijsten :)

okay sjon zei

Ik ben er gek genoeg voor Sander 😉
Maar hoe en of wat daar heb ik nog niet over na gedacht.
Mede omdat ik het nu ff druk heb met de top100gold allertijden en daarnaast draai ik al 4 jaar de 20under en UP40 chart op mn eigen weblog.
Daar kun je natuurlijk wel wekelijks je top25 voor in sturen (puur nieuwe muziek)
Maar zodra de too100gold allertijden klaar is en gepresenteerd vind ik misschien wel de gewenste vorm.
Of ik pak de top40gold vorm met evt een kleine aanpassing met inbreng van geintereseerde.
Ik zou het gat graag gaan opvullen maar dat zal niet dit kalenderjaar meer worden.

Sander zei

Top Sjon! Jij ook bedankt voor al je input in de top40gold + weblog.

Jan M zei

Hmm, je kijkt een paar dagen niet op de site en ineens val je in de top 100 gold ... Neemt niet weg dat ik de beslissing wel begrijp, in het begin was het vooral kiezen uit zoveel mogelijke kandidaten, maar uiteindelijk wordt het lastiger een nominatie te vinden die al niet eerder aan de beurt is geweest. Ik stond zelf ook al te dubben om ermee te stoppen, dus die beslissing is al voor mij genomen .. Niettemin veel dank Jan en Sjon voor de inspanningen in de afgelopen jaren