Top100Gold Allertijden (100 - 96)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en we trappen maar meteen af met de nummers 100 t/m 96.
En reageren mag uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
100 - I'M ALIVE-Don Fardon 
Don Fardon is een plaat met een verhaal aangezien de plaat op precies dezelfde datum zowel in de Top40Gold als de NL Top40 binnen is gekomen. Deze Tommy James & The Shondells cover flopte destijds in 1969 en verdween uit beeld. Totdat Vodafone de plaat in 2011 oppikte en hem onder een commercial zette. Patrick hoorde kennelijk de hitgevoeligheid van I'M ALIVE en nomineerde hem op 5 maart, en omdat de plaat nog niet in de NL Top40 had gestaan was dit een correcte nominatie. 2 weken later beklom de tot Goldschijf benoemde plaat dus beide hitlijsten en in de Top40Gold wist hij zelfs naar de 1e plaats te klimmen. Met een totaal aantal punten van 471 verliet hij na 15 weken de lijst, en dat aantal leverde hem wel een plekje in deze lijst op.

99 - INTO TEMPTATION-Crowded House
Op 99 vinden we meteen al de eerste plaat die dankzij zijn notering in 2015 een plekje heeft veroverd in de Top100Gold allertijden. Deze plaat uit 1989 werd in 2003 voor het eerst genomineerd door Arthur A en wist toen de 4e plaats te bereiken maar was al weer na 6 weken uit de lijst verdwenen. Jan S dacht in mei van dit jaar dat er meer in zou zitten dan die 4e plek en zette hem in als Joker.
En met succes want hij sprong in zijn 2e week van 13 naar 1 en pas na 10 weken verdween de plaat weer uit de lijst. In totaal dus 16 weken Top40Gold en dat was goed voor 472 punten en dus plek 99 in de lijst der lijsten. INTO TEMPTATION was na WEATHER WITH YOU hun 2e nummer 1 hit in de Top40Gold.


98 - DREAMER-Supertramp
Op 98 staan de heren van Supertramp en ik kan wel alvast verklappen dat dit niet hun enige notering is in deze lijst. Met een totaal aantal punten van 475 heeft deze plaat uit 1974 zich dankzij nominaties van Peter H in 2002 en Henk in 2014 weten te vestigen tussen de 100 beste Gold songs van de afgelopen 13 jaar. Peter zag de plaat op plek 14 stranden, maar Henk had meer succes en daardoor schoot de plaat naar nummer 1. In totaal heeft DREAMER 18 weken in de lijst gestaan. De band heeft in totaal 14 Top40Gold hits gehad en 4 daarvan wisten die bovenste plek te bemachtigen. Opmerkelijk is wel dat er slechts 1 Goldschijf is gescoord door de band en dat was met THE LOGICAL SONG in 2003. 

97 - GOING TO A TOWN-Rufus Wainwright
Net als Don Fardon heeft Rufus Wainwright geen Joker nominatie nodig gehad om bij de 100 beste platen uit 13 jaar Top40Gold te geraken. Ook hebben zij gemeen dat ze beide maar 1 keer de Top40Gold hebben bereikt, en dat terwijl Rufus toch 6 keer is genomineerd. Maar alleen Ruud P schoot raak met zijn nominatie en nam naast de Goldschijf ook nog eens de nummer 1 positie een aantal weken in zijn bezit. Uiteindelijk vertrok hij na 16 weken uit de lijst met net zoveel punten als Supertramp op zak. Maar omdat Rufus de punten in 1 Top40Gold notering bij elkaar harkte staat hij een treetje hoger. Z'n zus Martha heeft de Top100Gold niet bereikt.

96 - SUPERGIRL-Reamonn

Op 96 een plaat die de Nederlandse Top40 in 2001 wist te bereiken dankzij 1 van de kandidaten uit het programma Starmaker. Bart is zijn naam en hij was dol enthousiast over deze band en wilde maar wat graag eens met ze samen zingen. Dat gebeurde en prompt groeide SUPERGIRL uit tot een enorme hit. En ook in de Top40Gold gebeurde dit in eerste instantie dankzij een nominatie van Raymond in 2004 (plek 16 en 6 weken in de lijst), maar het echte succes kwam dankzij Remco die hem in 2010 als Joker in zette en vervolgens 13 weken in de lijst bleef hangen met als beloning die felbegeerde 1e plaats. In totaal wist Reamonn 476 punten te verzamelen en dat geeft na 13 jaar Top40Gold recht op plek 96 in de Top100Gold Allertijden. Op dit moment is het nummer wederom hot maar dan in de uitvoering van Anna Naklab ft. Alle Farben & Younotus.

1 opmerking:

martin zei

ziet er prachtig uit leuk leuk leuk
verzacht de pijn een beetje