Top100Gold Allertijden (40 - 36)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 40 t/m 36.
En reageren mag nog steeds uiteraard:

  • Zit je (nu de Top40Gold gestopt is) nog wel te wachten op deze Top100Gold?
  • Lees je alles of kijk je slechts plaatjes?
  • Zou jij weer mee doen als er een vergelijkbare chart zou komen?
NEED YOU TONIGHT-INXS
Op 40 vinden we een plaat die dankzij een Joker van Sjon op het moment dat de Top40Gold zijn laatste adem uitblies nog altijd op 15 stond in zijn 16e week. De eerste nomineur was Peter H in 2005 en hij zag de plaat toen op plek 23 stranden met 6 weken notering. Het is voor INXS uiteindelijk hun grootste hit geworden in de Top40Gold maar dat voorheen BEAUTIFUL GIRL was met een 7e plek.
NEED YOU TONIGHT heeft in de 22 weken dat het genoteerd stond 617 punten bij elkaar geschraapt en dat geeft dus net recht op een plekje bij de bovenste 40. In totaal werd de band 20 keer genomineerd en daarvan wisten er 8 de Golden Oldies lijst te halen.


DON’T GIVE UP-Peter Gabriël & Kate Bush
Op 44 kwamen we deze dame ook al tegen, maar nu zingt ze mee op een nummer van voormalig Genesis frontman Peter Gabriël. Inderdaad, we hebben het over Kate Bush die mee zingt op het nummer DON'T GIVE UP wat dankzij Bart in 2003 via de Goldschijf naar een 7e plek klom en waarvan Sjon in 2014 dacht dat het beter moest kunnen. En daar had hij gelijk in want de plaat bleef 18 weken in de lijst hangen en deed dat 5 weken lang op de eerste plek. En samen met de 5 weken van Bart komen Kate en Peter dus op 22 weken Top40Gold en een puntentotaal van 619. En dat is 2 hele punten meer dan INXS en 1 heel punt minder dan de man die we zometeen op 38 gaan tegen komen.
GRACE-Jeff Buckley
Op 91 vonden we deze man al met zijn cover van Leonard Cohen zijn HALLELUJAH, en op 38 staat hij met het prachtige GRACE. Slechts 1 Top40Gold notering had hij nodig om tot deze hoge notering te komen en die kreeg hij dankzij een nominatie van Martijn S in 2006.
De plaat stond in totaal 24 weken in de lijst en 2 daarvan mocht hij zich de bovenste beste noemen.
In totaal is Jeff Buckley (de zoon van Tim Buckley) 10 keer genomineerd en daar kwamen 6 Top40Gold hits uit voort waarvan er weer 2 de nummer 1 aan tikte. De 24 weken leverde Jeff een totaal op van 620 punten en daarmee eindigt hij dus op plaats 38 in de Top100Gold Allertijden.


ONE OF THESE NIGHTS-Eagles
Op 37 vinden we de band die jaarlijks een gevecht levert in de Top2000 als het gaat om de nummer 1 positie. Dat doen zij dan met HOTEL CALIFORNIA maar dat is niet de plaat waar wij ze in de Top100Gold Allertijden mee tegen komen. Dat is namelijk ONE OF THESE NIGHTS en dat heeft de plaat aan Jeroen S en Martin te danken want zij nomineerde de plaat. Jeroen S deed het in 2003 en behaalde een magere 15e plek en 6 weken charts, maar Martin had meer succes eind 2013 want de plaat schoot naar 1 en stond in totaal 15 weken in de lijst. Samen bleek dat genoeg om Jeff Buckley net voor te blijven want ze pakten 622 punten.RIDERS ON THE STORM-Doors
Op 36 alweer zo'n band die enorm populair was onder de Goldmembers, maar ook Jim Morrison en zijn mannen van The Doors komen we na RIDERS ON THE STORM niet meer tegen in de lijst der lijsten. Zowel TOUCH ME als THE END zijn nummer 1 hits geweest in de Top40Gold , maar ze hebben de pech dat dit in de begintijd was en dus waren ze al snel weer vertrokken uit de lijst en een Joker nominatie is er voor die 2 platen daarna niet geweest. Die Joker kwam wel voor RIDERS ON THE STORM want nadat Henk hem in 2003 in 9 weken notering naar een 3e plek zag klimmen was het Martin in 2011 die hem met de Goldschijf op zak naar 12 weken lijst en een 4e plek zag klimmen. En die 2 noteringen samen is goed voor 21 weken en 634 punten.

Geen opmerkingen: