Covered Up

Deze keer duiken we in Covered Up in de song die op dit moment op plaats 38 van de Top40Gold staat.
WHEN A MAN LOVES A WOMAN van Percy Sledge


Op de dag van opname 17 februari 1966 in de Norala Sound Studio in Sheffield (Alabama), was alleen de muziek klaar, er moest nog een tekst bijgeschreven worden. Sledge improviseerde met teksten en kwam tot deze wereldhit. Alhoewel Sledge het lied in zijn geheel heeft geschreven (naar aanleiding van eigen ervaring), gaf hij het weg aan Calvin Lewis en Andrew Wright, die wel eens basgitaar en toetsinstrumenten bij hem speelden. De single werd een nummer 1-hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en haalde in Nederland de twaalfde plaats in 11 weken notering in de Nederlandse Top 40. In het Verenigd Koninkrijk haalde het de vierde plaats. In 1987 kwam het nummer weer de hitlijsten in dankzij een Levi's spijkerbroeken reclame. Het kwam tot nummer 62 in de Nederlandse Single Top 100 en een tweede plaats in het Verenigd Koninkrijk.

In de loop der jaren zijn er flink wat acts geweest die dankbaar gebruik hebben gemaakt van de song. Zo was daar Esther Phillips, zij was 1 van de eerste die het nummer coverde. Ze deed dat niet letterlijk maar herschreef het zo dat het vanuit de kant van een vrouw gezongen werd.

In 1980 was het weer een vrouw die zich aan een cover waagde. Niemand minder dan Bette Midler zong het plaatje tot plaats 35 in de Amerikaanse Hitlijsten.

Jimmy Barnes nam het niet als single op maar omdat hij het graag live ten gehoren bracht tijdens zijn concerten belande het wel op zijn live album Barnestorming uit 1988.

Ook de country scene wist het nummer te waarderen en zo verschenen er ook 3 country versies van het nummer die uitgroeide tot hits in de Amerikaanse hitlijsten. In 1976 was het John Wesley Ryles (#72), In 1981 was het Jack Grayson (#18) en in 1987 zong Narvel Felts het naar plaats 60.

De aller bekendste cover van WHEN A MAN LOVES A WOMAN is denk ik toch wel de versie van Michael Bolton, hij scoorde er in 1991 een dikke wereld wijde hit mee (USA #1, UK #8, NL #17)

Enkele andere namen van artiesten die het nummer wel eens in hun reportoire hebben opgenomen zijn:
Aaron Neville
David Foster
Art Garfunkel
Karen Dalton

1 opmerking:

Jeannette zei

Wat een spijkerbroek niet teweeg kan brengen.....
Ben blij dat deze toch wel klassieker even in de Top40gold kan kijken al is het misschien maar voor even maar dat predikaat krijgt hij dan toch maar mee en is hij zeker meer dan waard voor mij!
Trouwens Bette Midler kan er ook wat van .... Heerlijk!!
Leuk stukje Sjon!