Etta James (73) overleden……
De Amerikaanse soulzangeres Etta James is overleden aan de gevolgen van leukemie. Ze werd bekend door hits als AT LAST , TELL MAMA en I JUST WANT TO MAKE LOVE TO YOU. Haar muzikale carrière omvatte zes decennia, ze nam haar eerste singletje op in 1954 en in november afgelopen jaar kwam haar achtentwintigste album uit, getiteld THE DREAMER.

Etta James werd in 1938 in Los Angeles geboren als Jamesetta Hawkins, en ze werd in 1952 op haar veertiende ontdekt door Johnny Otis. Het macabere toeval wil dat Otis juist drie dagen geleden, op 17 januari, ook is overleden. Johnny Otis gaf haar de artiestennaam Ettta James, de omkering van haar eigen voornaam.

In 1961 kwam Etta `s debuutalbum At LAST uit. Een hele stroom met albums volgde, en ze leefde een zwaar rock’n'roll-leven met foute relaties, gedonder met de wet, een hardnekkige drugsverslaving en andere gezondheidsproblemen. Dat zorgde ervoor dat ze vanaf eind jaren zeventig een tijdje uit de running was, maar in 1989 maakte ze een succesvolle muzikale come-back en bracht daarna regelmatig nieuw werk uit.

Vorig jaar nomineerde Sjon het nummer AT LAST voor de Top40Gold, maar dit nummer bleef in de Nominatieparade steken. Dat gebeurde haar eerder ook met I JUST WANNA MAKE LOVE TO YOU en IF I CAN`T HAVE YOU. Met andere woorden : Etta James bereikte tot op heden de Top40Gold niet. Wie gaat daar verandering in brengen, vraag ik me hardop af?

Etta James won zes keer een Grammy Award, waaronder een Lifetime Achievement Award in 2003 en ze is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

In 2010 werd bekend dat Etta James al enkele jaren leed aan de ziekte van Alzheimer, en in januari 2011 werd ze behandeld voor leukemie. Vanaf dat moment ging haar gezondheid zienderogen achteruit, begin december bleek dat ze niet meer te redden was. Etta James is 73 jaar geworden.


De Pressman

2 opmerkingen:

Marc zei

Etta James staat reeds in de nominatie parade met Avenue D.....

okaysjon zei

Heel jammer dit, Etta James was echt een top zangeres. En ja ook al heeft ze een echt rock n roll leventje geleid, zo afgetakeld aan je eind komen verdiend eigenlijk niemand.
Ik nomineerde haar inderdaad vorig jaar al eens, en een paar weekjes terug deed ik dat weer maar dan in duet met David A Stewart.
Gezien mijn princiepe kwestie waarbij ik geen punten geef aan net overleden genomineerde, zal AVENUE D wel niet verder komen dan waar hij nu staat ook al nomineerde ik Etta toen ze nog in leven was ;o)
Maar dat de plaat zou floppen had ik ook wel een beetje verwacht.
En Etta gaat heus haar eerse top40Gold hit nog wel een keer pakken want dit was zeker niet de laatste nominatie die ik van haar heb gedaan.

R.I.P. Etta James