Covered Up


Deze keer duiken we de diepte in van het nummer GLORIA van de groep THEM



Het nummer is in 1964 geschreven door niemand minder dan Van Morrison die het ook opnam met zijn band THEM als B kantje voor de single Baby, Please Don't Go.
Het werd een zeer gewilde song bij vele garage bandjes mede omdat het refrein G.L.O.R.I.A zo makkelijk was mee te spelen.
In de Top40Gold wist GLORIA het tot de 4de plaatst te brengen dankzij een nominatie van Henk

De song Gloria werd door Dave Marsh op plaats 69 neer gezet in zijn boek The Heart of Rock & Soul: The 1001 Greatest Singles Ever Made. En hij omschreef het nummer als 1 van de weinige rock songs die daadwerkelijk zo hitsig is als zijn reputatie.

Grote namen die zich ook een versie van GLORIA toe eigende zijn onder andere:

Status Quo, zij deden de song onder de naam The Spectres in 1966 en in 1968 deden ze het Status Quo zelf nog eens over.

AC/DC coverde het nummer in hun vroegere bezetting en gebruikte het nummer tevens als basis voor hun track JAILBREAK. Leadsinger Bon Scott had het nummer ook al gecovered met zijn eerdere bandje The Spektors.

Patti Smith zette het nummer op haar album HORSES uit 1975, maar dan wel ineen gepunkte versie waarbij alleen het refrein zo ongeveer overeind bleef.

Santa Esmeralda nam de song in een gypsy achtige ztijl op in 1977 voor op het album Don't let me be misunderstood.

Ook Jimi Hendrix nam het nummer onder handen en voegde er adlib achtige passages aan toe. Daarnaast voegde hij er tekst aan toe welke gingen over drummer Mitch Mitchell en Noel Redding.

The Doors is ook 1 van die bands die het nummer toevoegde aan zijn reportoire, en ook die versie is al eens genomineerd voor de top40Gold door Henk maar succes bleef uit.

Daarnaast zijn er nog een hele zwik bands die het nummer tijdelijk opnamen in hun playlist tijdens een tour. Enkele namen zijn Gratefull Dead, Rick Springfield, R.E.M, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Bill Murray en Tom Petty.


GLORIA is trouwens een songtitel die vaker gebruikt is terwijl het dan wel om een ander nummer gaat. Er zijn songs met die titel uitgebracht door Hit Kids, Dee Jay, Them, Van Morrison with John Lee Hooker en Umberto Tozzi. En die versie van Umberto Tozzi, die is weer gecoverd door Laura Branigan en die doet nu namens Marc een gooi naar de top40Gold.

Geen opmerkingen: