Remembering : Jim Capaldi




Het is vandaag exact 7 jaar terug dat Jim Capaldi overlijdt aan de gevolgen van maagkanker.
Hij werd als Nicola James Capaldi op 2 Augustus 1944 in Evesham, UK geboren en is toch vooral bekend als drummer van de rockgroep Traffic. Deze Engelse groep ontstond toen Stevie Winwood The Spencer Davis Group verliet. Al een jaar jamden de oorspronkelijke leden samen in Birmingham: Jim Capaldi, Steve Winwood, Dave Mason en Chris Wood. Wanneer Steve Winwood op 1 april 1967 uit The Spencer Davis Group stapt , gaan de mannen aan de slag.

De eerste singles van Traffic met Jim Capaldi is PAPER SUN, dat 2 jaar terug trouwens genomineerd was door de Goldman en hun enige (top 10)hit werd in de Top40Gold, Daarna volgde het door Dave Mason geschreven HOLE IN MY SHOE. In Engeland werden beide singles meteen Top 10-hits . Traffic stopt in 1974 na elf albums te hebben uitgebracht.

Na Traffic begon Jim Capaldi aan hij een solocarriere, goed voor een reeks soloplaten waaraan bijvoorbeeld Eric Clapton, George Harrison en Paul Weller hebben meegewerkt.
Solo wist hij de Nederlandse TopVeertig te bereiken met SOMETHING SO STRONG, dat overigens zijn enige Top40Gold nominatie werd. In Amerika had hij solo het meeste succes met THAT`S LOVE en in de UK scoordde hij een top 10 hit met LOVE HURTS..

In 1993 kwam Traffic weer bij elkaar en tourt de groep door de Verenigde Staten. De reunie hield stand tot in 1994.

Capaldi kreeg een klein jaar voor zijn dood, in maart 2004 een plaats in de Amerikaanse Rock n'Roll Hall Of Fame.

Twee jaar na zijn door werd op 21 Januari (2007) er in The Roundhouse in London een herdenkingsconcert georganiseerd. Hier speelden artiesten nummers van Jim Capaldi., zoals Paul Weller, Joe Walsh, Cat Stevens, Gary Moore, Pete Townshend, Steve Winwood, Bill Wyman en Jon Lord. Van dat herdenkingsconcert verscheen in september 2007 een dubbel CD en DVD.

Jim werd 60 jaar.

De Pressman

Geen opmerkingen: