Top100Gold Allertijden (95-91)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 95 t/m 91.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
TALK-Coldplay*
Op 95 vinden we de nummer 1 van de laatst verschenen Top40Gold. Dankzij het verschijnen van de Top40Gold van zondag 11 oktober heeft TALK van Coldplay zich nog tussen het elite rijtje van de 100 beste Gold platen allertijden weten te wringen en dit ging dan weer ten koste van LE VENT NOUS PORTERA-Noir Desir die daardoor op 101 kwam te staan. Raymond nomineerde TALK als eerste in 2008 en zag hem in 10 weken tot plek 2 komen, Sander nomineerde hem een paar weken geleden en afgelopen zondag stond hij in zijn 6e week Top40Gold voor de 3e achtereenvolgende week op 1. Met een totaal van 476 punten en 16 weken is TALK de 3e nieuwkomer in de Top100Gold.

ORDINARY LOVE-U2
Op 94 is het al weer raak voor wat betreft nieuwkomers in de Top100Gold. In april 2015 nomineerde Ruud P het mooie ORDINARY LOVE van U2 en pakte daar de Goldschijf mee en schoot vervolgens de Top40Gold in. Helaas voor Ruud en U2 werd hem de nummer 1 positie onthouden door Jokers van Crowded House en Talk Talk. Maar U2 mag niet klagen in de Top40Gold, want met 39 hits uit 79 nominaties staan ze niet alleen in de top van de meest genomineerde acts maar ook nog eens in de top10 van de acts met de meeste Top40Gold hits. In 19 weken harkte ORDINARY LOVE maar liefst 477 punten bij elkaar en kwamen zij tot plek 2.
MORE THAN A FEELING-Boston
 Op 93 vinden we Boston en het lekkere MORE THAN A FEELING, en ik kan alvast verklappen dat we de heren nog een keer tegen gaan komen in de lijst maar dat duurt nog wel even.
MORE THAT A FEELING heeft net als U2's ORDINARY LOVE maar 1 keer in de Top40Gold gestaan en zou met een Joker nominatie dus een flink stuk hoger kunnen staan. Maar dat zal niet meer gebeuren aangezien er niet meer geJokerd wordt. Maar een 93e plek met 477 punten welke verzameld zijn in 15 weken Top40Gold waarbij ze ook de nummer 1 positie aantikte is helemaal geen slecht resultaat. Jeroen H was in november 2002 de nomineur van het nummer.

KASHMIR-Led Zeppelin
Op 92 vinden we alweer een plaat die we in de 12,5 jaars editie van de Top100Gold niet terug vonden bij de bovenste 100. Led Zeppelin werd in eerste instantie door Peter H genomineerd in 2003 en die wist met KASHMIR een 12e plek te behalen en stond er 12 weken in. In 2015 zette Carlo een Joker in voor deze song en in het begin wilde het niet heel erg vlotten met deze plaat. In zijn 4e week nominatieparade stond de plaat op 6 en dat beloofde weinig goeds. Maar een week later betrad hij toch de Top40Gold en klom hij via 32 naar 10 om uiteindelijk in 11 weken tijd tot plek 3 te komen. In totaal dus 23 weken en dat leverde de mannen 478 punten op.

HALLELUJAH–Jeff Buckley
Op 91 de man die op zijn 30e een stukje ging zwemmen, overvallen werd door een vloedgolf welke veroorzaakt werd door een grote boot om vervolgens pas een week later dood gevonden te worden. Inderdaad, dat is het tragische verhaal van singer songwriter Jeff Buckley die we kennen van hits als GRACE, LILAC WINE en het JALLELUJAH van Leonard Cohen. En die laatste vinden we dus terug op 91 met een puntentotaal van 478 welke hij behaalde in 20 weken. Martijn S nomineerde hem als eerste in 2006 maar toen wist hij slechts een 26e plaats te behalen in de 7 weken dat hij genoteerd stond. Remco nomineerde hem 3 jaar later nog eens (dat mocht toen nog) pakte de Goldschijf, behaalde plek 1 en stond er 13 weken in.