Top100Gold Allertijden (50 - 46)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 50 t/m 46.
En reageren mag nog steeds uiteraard:

  • Zit je (nu de Top40Gold gestopt is) nog wel te wachten op deze Top100Gold?
  • Lees je alles of kijk je slechts plaatjes?
  • Zou jij weer mee doen als er een vergelijkbare chart zou komen?
RATTLESNAKES-Lloyd Cole & The Commotions 
De eerste 50 hebben we gehad en daar zaten al heel wat mooie hits bij, maar geloof me........de hits worden alleen nog maar mooier en groter. Zo ook nummer 50 want die stond aan het begin van 2015 nog niet eens bij de bovenste 125. Ton was de eerste die RATTLESNAKES nomineerde van Lloyd Cole & The Commotions en dat deed hij in november 2003 al. En Ton zag hem na 7 weken de lijst weer verlaten met een 11e plaats op zak. Alexander vond dit niet hoog genoeg en zette er januari 2015 een Joker voor in en met succes. De plaat wist maar liefst 20 weken in de lijst te blijven hangen en behaalde een 5e plaats. Bij elkaar dus 27 weken Top40Gold en 574 punten, en dat geeft recht op plek 50.

DRIVER'S SEAT-Sniff 'n' Tears
Op 49 vinden we nog een plaat met 574 punten maar omdat deze plaat dat aantal punten in slechts 18 weken heeft behaald en er een 1e plaats bij heeft gehaald staat hij dat plekje hoger. We hebben het hier over DRIVER'S SEAT van Sniff 'n' Tears welke gesteund door een auto reclame ook in de NL Top40 2 keer een hit wist te scoren. In de Top40Gold deed hij het dankzij Bart voor de eerste keer in 2002 waarbij hij na 7 weken in de lijst te hebben gestaan een 5e plek als hoogst haalbare had behaald.
Jack zette in 2013 een Joker in op dit nummer en dat was geen foute keuze want de plaat stoof naar 1 en stond 11 weken in de charts. De mannen van Sniff 'n' Tears hebben overigens een 100% score aangezien ze slechts 2 keer genomineerd zijn en met beide nominaties de Top40Gold hebben behaald.


UNFINISHED SYMPATHY-Massive Attack
En met de RATTLESNAKES op de DRIVER'S SEAT gaan we door naar nummer 48 en komen dan uit bij Massive Attack en het mooie UNFINISHED SYMPATHY. En ook zij hebben 2 nominaties nodig gehad om zo hoog te komen. Henk was er als de kippen bij toen de Top40Gold van start ging en nomineerde hem al bij de eerst mogelijke kans waardoor het een binnenkomer was in de allereerste Top40Gold ooit. En met een 14e plek en 10 weken notering was dat helemaal zo slecht nog niet hoor. Jan S dacht in 2008 dat er wel meer muziek in deze plaat moest zitten en zette de Joker met succes in. In rap tempo schoot de plaat via de Goldschijf naar de 1e plaats en verdween pas na 13 weken weer uit de lijst. Samen waren zij goed voor 23 weken Top40Gold en 577 punten.

THE BEST IS YET TO COME-Novastar
Op 47 komen we een plaat tegen die slechts 1 Top40Gold notering nodig had om dusdanig veel punten te behalen dat hij hier terecht zou komen. Carlo deed die nominatie in 2005 en de plaat schoot via de Goldschijf richting de nummer 1 positie. In totaal stond de plaat 16 weken in de Top40Gold en 2 van die weken stond hij bovenaan. Maar dat was niet aansluitend zoals de meeste platen dat doen. Novastar wist namelijk 7 weken nadat hij op 1 had gestaan de nummer 1 positie terug te veroveren. In die 7 weken waren er al 3 andere acts geweest die op de bovenste plek hadden gestaan namelijk R.E.M., Tom Robinson en Pearl Jam, maar daarna ging Novastar dus weer voor 1 week aan de leiding. Dit grillige score verloop zorgde wel voor 582 punten.
EAGLE-ABBA
In totaal staat ABBA 3 keer in de Top100Gold Allertijden, en met THE DAY BEFORE YOU CAME op 60 weten we dus dat en na het fraaie EAGLE wat we nu op 46 tegen komen nog een plaat van het Zweedse kwartet gaat komen. Maar eerst eens even kijken hoe EAGLE aan zijn punten is gekomen en met een blik in het Golddossier zien we dat ze daar 2 nominaties voor nodig hadden en dat deze beide gedaan zijn door een Jan. De eerste keer (2002) was het Jan S en die zag de EAGLE na 7 weken Top40Gold en een 3e plek de lijst weer verlaten. In 2014 deed Jan M het nog eens over en toen bleek de EAGLE wel een hoogvlieger want met 15 weken in de lijst (waarvan 5 op nummer 1) scharrelde hij genoeg punten bij elkaar om samen met Jan S op een totaal van 590 punten te komen.


Geen opmerkingen: