Top100Gold Allertijden (55 - 51)

De eerste 50 platen zijn bekend en mijn vingers doen pijn van het tikken ;)
Tijd dus voor een kleine pauze die ik ga houden in Euro Disney Parijs.
Zondag gaan we verder met de bovenste 50 maar nu eerst de nummers 55 t/m 51.
Tot zondag,
Sjon

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 55 t/m 51.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Zit je (nu de Top40Gold gestopt is) nog wel te wachten op deze Top100Gold?
  • Lees je alles of kijk je slechts plaatjes?
  • Zou jij weer mee doen als er een vergelijkbare chart zou komen?
SMELLS LIKE TEEN SPIRIT-Nirvana
Nummer 55 staat inmiddels voor je en we zijn dus hard op weg richting halverwege. En onderweg naar het middelpunt van die Top100Gold Allertijden komen we op 55 Nirvana tegen met SMELLS LIKE TEEN SPIRIT. Van de in totaal 18 nominaties wisten er 7 de Top40Gold te halen en 2 van die 7 hits behaalden samen 554 punten en geven dus recht op plek 55. Ruud S liet de band debuteren in de charts in 2002 en behaalde een 7e plaats en stond er 9 weken mee genoteerd. Patrick Jokerde de plaat in 2014 en wist het in de 11 weken notering te schoppen tot een 1e plaats. COME AS YOU ARE was een andere hit van de in Aberdeen, Washington opgerichte band van wijlen Kurt Cobain, Krist Novoselic en later (1990) Dave Grohl.


WHERE THE STREETS HAVE NO NAME-U2
Op 54 komen we een stel oude bekende tegen die we al 2 keer eerder zijn tegen gekomen in de Top100Gold Allertijden en die we hierna nog 2 keer gaan tegen komen. U2 is een echte grossier in Top40Gold hits en dat is ook niet zo verwonderlijk als je ziet dat de 78 nominaties die de band gehad heeft, van 20 verschillende nomineurs afkomstig zijn. Het nomineren van U2 lijkt dus nagenoeg een zekerheidje voor een hit maar niets is minder waar want tussen die 78 nominaties zaten maar liefst 40 flops. Maar WHERE THE STREETS HAVE NO NAME was verre van een flop want Raymond zag zijn nominatie in 2005 al tot een 3e plaats komen en datzelfde resultaat was er voor nomineur Sander in 2011. Samen goed voor 23 weken Top40Gold en 558 punten.


ALWAYS ON MY MIND-Pet Shop Boys
IT'S A SIN leek lange tijd de laagst geklasseerde Pet Shop Boys Plaat te worden in de Top100Gold Allertijden, maar het jaar 2015 gooide roet in het eten voor Neil & Chris want door de verse aanvoer van hits is deze plaat weggezakt naar 112. En dus is het ALWAYS ON MY MIND op plek 53 die de stempel, laagst geklasseerde PSB track in de Top100Gold Allertijden heeft gekregen. ALWAYS ON MY MIND had er 2 nominaties voor nodig en de 1e was van Bart in 2002. Hij bereikte een 11e plek met 3 weken notering, Henk nomineerde hem in 2008 nog eens en zag zijn nominatie via de Goldschijf naar 1 klimmen en wist 20 weken in de lijst te blijven. Hierdoor hebben de Pet Shop Boys 559 punten bij elkaar gezongen wat dus recht geeft op plek 53.


BELFAST CHILD-The Simple Minds
Op 52 komen we alweer een bekende naam tegen want Simple Minds vonden we ook al terug op 74 met DON'T YOU (FORGET ABOUT ME). Maar deze keer zijn ze niet vertegenwoordigd met een uit je dak plaat zoals DON'T YOU of ALIVE & KICKING, maar ze staan op 52 met een ingetogen ballad die uiteindelijk wel wat bombastischer wordt richting het einde. Herman nomineerde deze prachtsong als eerste in 2002 en na 9 weken verdween de plaat weer uit de lijst met 9 als beste resultaat. En in 2014 was het wederom Henk met zijn neus voor hits die een Joker inzette en er een nummer 1 hit mee pakte. 13 weken stond de plaat deze keer in de lijst en samen vergaarde zij het indrukwekkende aantal van 565 punten waarmee ze dus Pet Shop Boys ruim voor bleven.ONE-U2
Jaja je ziet het goed, alweer een U2 song in dit blokje. Het wordt ook steeds lastiger om iets over deze mannen te vertellen maar in dit geval kan ik melden dat ze 2 puntjes te kort kwamen om in de bovenste 50 te belanden. Het is dus helemaal niet zo positief als je vlak na de start van een hitlijst al wordt genomineerd want het verloop is dan enorm waardoor je maar een kort verblijf hebt in de lijst. Dat gebeurde ook Martijn P in 2002 met deze monsterhit van U2. Hij schoot dan wel naar nummer 2, maar na 6 weken was hij alweer uit de lijst verdwenen. Terwijl Ruud P hem in 2012 nog eens deed en toen stond de plaat er 14 weken in en wist zelfs de nummer 1 positie te halen. Al met al dus toch 20 weken en dat was genoeg om 573 punten te scoren voor een 51e plek in de Top100Gold.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke verhalen bij al die nummers. Lees ze met plezier. Ga zo door. Rinse.

Anoniem zei

Hi Sjon,

Volgens mij geef je zo een waardig slot en 13 jaar T40G.

Dank

Sander zei

Top Sjon! Fijn weekend!