Top100Gold Allertijden (60 - 56)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 60 t/m 56.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Zit je (nu de Top40Gold gestopt is) nog wel te wachten op deze Top100Gold?
  • Lees je alles of kijk je slechts plaatjes?
  • Zou jij weer mee doen als er een vergelijkbare chart zou komen?
THE DAY BEFORE YOU CAME-Abba
Inmiddels zijn we aanbeland bij nummer 60 en daar vinden we de eerste notering voor ABBA. En met 59 nominaties waaruit zij 38 keer een hit scoorde behoort dit Zweedse 4-tal tot 1 van de best scorende acts Allertijden. Tussen die 38 hits zaten overigens 26 Top10 hits en 8 daarvan bereikte ook nog eens de nummer 1 positie. 1 van die nummer 1 hits was THE DAY BEFORE YOU CAME, maar dat gebeurde niet in de eerste run. In 2002 zag nomineur Henk de plaat namelijk na slechts 7 weken en een 6e plaats alweer de lijst verlaten. Het was Patrick die de plaat in 2011 opnieuw voordroeg en toen hield hij het 14 weken vol en pakte dus de eerste plaats. En door de 1e plaats pakken ze met evenveel punten als Paul Hardcastle de 60e plek.

YOU WERE MY FRIEND-Chi Coltrane
Op 59 een plaat die in 2002 voor het eerst werd genomineerd (2x zelfs) maar flopte. Pas in 2005 was het René die de plaat succesvol nomineerde en zag YOU WERE MY FRIEND naar een 12e plek klimmen in 8 weken notering. En in 2011 was het Jeannette die na haar nummer 1 hit met GO LIKE ELIJAH wederom raak schoot en dus met YOU WERE MY FRIEND de eerste plek behaalde in de Top40Gold. Ze pakte overigens ook de Goldschijf met deze nominatie en wist maar liefst 14 weken in de lijst te blijven hangen. Dit alles zorgde er voor dat de 2 nominaties bij elkaar opgeteld goed zijn voor 547 punten en een verdiende 59e plek.
Chi Coltrane werd in totaal 10 keer genomineerd en scoorde 5 hits.TUESDAY AFTERNOON-Moody Blues
Op 58 wederom een plaat die in de Top100Gold Allertijden die ten tijden van het 12,5 jarig jubileum gepubliceerd werd niet voor kwam. Pas in mei van dit jaar kwam hij de Top40Gold binnen dankzij een nominatie van Alexander. Daarvoor werd het nummer trouwens al 2 keer eerder genomineerd (Rob in 2007 en Alexander in 2012) maar zonder succes. Maar 3 maal is scheepsrecht is dus hier zeer goed van toepassing want met deze 3e nominatie scoorde de Moody Blues een dikke top5 hit en de plaat staat er 20 weken later nog altijd in en zakt slechts 2 plaatsjes van 14 naar 16. Het puntenaantal van 550 zou dus nog hoger hebben kunnen oplopen als de lijst niet zo plots ten einde zou zijn gekomen.

VIENNA-Ultravox
Op 57 vinden we een plaat die bij het verschijnen van de allereeste Top40Gold direct present was. Arthur D nomineerde hem bij de start van de lijst en op 27 april knalde VIENNA van Ultravox op 15 binnen. Maar veel meer potten wist deze prachtsong de eerste run niet te breken want na 3 weken was de plaat al weer verdwenen. Het grote succes kwam pas in 2008 toen Henk de plaat nomineerde want via de Goldschijf schoot de plaat naar 1 en bleef daar 2 weken staan om vervolgens nog een aantal weken op 2 te bivakkeren. In totaal bleef de plaat 15 weken in de charts en op die manier wist hij 550 punten bij elkaar te harken. Evenveel als Moody Blues inderdaad maar de nummer 1 positie hebben we zwaarder laten tellen in deze.3 AM ETERNAL-KLF 
En na de mooie klanken van Moody Blues en Ultravox is daar ineens het modernere geluid van The KLF. The KLF bestond uit Bill Drummond en Jimmy Cauty. Het duo hanteerde regelmatig andere namen, waaronder Justified Ancients of Mu Mu, The Timelords, The JAMs, K Foundation en 2K. Maar als The KLF waren zij erg populair in de Top40Gold met 9 hits uit 13 nominaties. 3 AM ETERNAL werd in 2003 door Raymond voorgedragen en bereikte met een 38e plaats en 1 week net iets meer dan een flop. Henk deed in 2007 nog een poging en met meer succes, na 17 weken verdween hij met een nummer 1 notering op zak uit de lijst. Maar die ene week van Raymond is wel de reden dat ze met 553 pnt. net iets beter scoren dan Ultravox en Moody Blues.


2 opmerkingen:

Wim zei

Wat een werk maar het resultaat is er ook naar vooral zo doorgaan.

henk zei

Prachtige lijst.
Ik denk dat ik ze alle 100 op m`n MP3 speler zet.....