Top100Gold Allertijden (70 - 66)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 85 t/m 81.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
  • Wat vind je tot nu toe van de Top100Gold?
CAMBODIA-Kim Wilde
We zijn bij nummer 70 aangekomen en wederom komen we een artieste tegen die we nog niet eerder zijn tegen gekomen in de Top100Gold Allertijden. En dus kunnen we wel concluderen dat het tot nu toe een zeer gevarieerde mix van muziek is. Kim Wilde wist in 19 weken tijd liefst 520 punten te vergaren en zij deed dat met het nummer CAMBODIA. Henk nomineerde haar als eerste in 2003 en zag de plaat na slechts 5 weken al weer vertrekken met 18 als hoogst behaalde positie. Niet echt een uitgangspunt om uit te groeien tot een Top40Gold Classic maar Patrick Jokerde haar in 2009 en pakte de Goldschijf en stond weken lang op nummer 1 om pas na 14 weken de lijst te verlaten. En zodoende haalde ze genoeg punten voor de 70e plek.
LOVE HURTS-Nazareth
Met slechts 2 puntjes meer in 1 week minder Top40Gold heeft Nazareth beslag weten te leggen op de 69e plaats met het mooie LOVE HURTS. Deze plaat werd in eerste instantie door Maarten genomineerd in 2003 maar toen was er weinig animo voor en de plaat flopte. Paul deed een 2e poging in 2005 en ook dat was geen doorslaand succes met 3 weken Top40Gold en een 27e plek. Ondertussen was het 2013 en het Goldpanel was na al die jaren flink gewijzigd waardoor Patrick wel het succes pakte met de band welke hij verdiende. De plaat schoot naar de 1e plaats en het duurde 15 weken voordat hij de lijst weer verliet. Als je in het Golddossier kijkt bij de band Nazareth zie je dat LOVE HURTS hun enige song is die ooit voor de Top40Gold genomineerd is geweest. 


I.G.Y.-Donald Fagen
In de Nederlandse Top40 wist I.G.Y. slechts een 30e plaats te bereiken in 1982, maar in de Top40Gold deed hij het vele malen beter. Jan S nomineerde de plaat in 2007 en zag hem via de Goldschijf als een komeet naar de derde plaats van de Golden Oldies lijst schieten. En in totaal wist de plaat 17 weken in de lijst te blijven hangen en groeide daardoor uit tot een vaste bewoner van de Top100Gold Allertijden. En nu deze fantastische hitlijst tot stilstand is gekomen kan Donald Fagen de balans opmaken en is een 68e plaats in het overall overzicht met slechts 1 Top40Gold notering een knappe prestatie. NEW FRONTIER  en THE NIGHTFLY zijn 2 andere hits van Donald die de Top40Gold.

THE WAY YOU MAKE ME FEEL-Michael Jackson 
Op 67 vinden we de 2e notering van the king of pop en geloof het of niet, het is tevens zijn laatste plaat als solo artiest die we tegen gaan komen. En dat is opvallend want Michael Jackson was met 67 nominaties en 31 hits toch wel een hofleverancier van de Top40Gold. Van al die nominaties wisten er 6 uit te groeien tot nummer 1 hit maar alleen DON'T STOP (TILL YOU GET ENOUGH) en THE WAY YOU MAKE ME FEEL scharrelde genoeg punten bij elkaar voor de bovenste 100. Dirk nomineerde de plaat in 2006 maar zag hem toen floppen waarop Peter E het in 2009 nog eens probeerde. En deze keer was het wel raak, want met de Goldschijf op zak wist hij Pet Shop Boys van 1 te stoten en hield het daar 23 weken vol. In totaal pakte hij 528 punten in 17 weken.

WHAT DO YOU WANT FROM ME-Monaco
Op 66 vinden we de groep Monaco en dat is weer een neven project van Peter Hook die we wellicht kennen als de bassist van New Order. Hij vormde deze groep samen met David Potts die dan weer uit de groep Revenge afkomstig was. En samen maakte zij sinds 1995 dus als Monaco muziek welke vooral in Engeland goed aansloeg. De single "WHAT DO YOU WANT FROM ME" die we nu terug vinden op plaats 66 bereikte daar een 11e plek. In de NL Top40 deed het helemaal niets maar bij de Top40Gold members sloeg het aan en zo kon het dat de plaat uitgroeide tot een top5 hit die 23 weken in de lijst zou blijven hangen. De plaat had ook last van een jojo effect waarbij hij eerst tot 7 kwam, wegzakte richting top20 om vervolgens weer naar 5 te klimmen. 530 punten totaal.

Geen opmerkingen: