Top100Gold Allertijden (80 - 76)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 80 t/m 76.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
  • Mis je iets in de verhaaltjes?
DESIRE-U2
We kwamen ze op 94 al een keer tegen, en hogerop in de lijst gaan we ze nog wel een keer tegen komen. U2 is goed vertegenwoordigd in de lijst der lijsten met nominaties uit verschillende decennia. Deze keer met DESIRE, een nummer van hun  Rattle & Hum album uit 1988. Peter E nomineerde deze fijne plaat in 2006 en zag hem met de Goldschijf op zak in rap tempo naar de nummer 1 positie klimmen. De plaat stond 17 weken lang in de Top40Gold en verzamelde 497 punten bij elkaar wat dus recht geeft op plek 80.
Tijdens een optreden van de Zoo-TV tour verscheen Bono tijdens Desire als de Mirror Ball Man. Deze personage was bedoeld als parodie op hebzuchtige tv evangelisten, en TE hippe autoverkopers.
MAMA-Genesis
Met precies 1 puntje meer (498 dus) vinden we Genesis op plek 79 met hun monsterhit MAMA. Maar daar hadden Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks wel een Joker voor nodig. Ruud S nomineerde de plaat als eerste in 2003 en zag hem in 9 weken Top40Gold tot plek 7 komen. Sander dacht in 2011 dat dit wel beter moest kunnen en Jokerde de plaat met succes. na 12 weken verdween de plaat uit de lijst maar had wel plek 3 aangetikt.
Inmiddels lijkt het er op dat Phil Collins zijn muzikale carrière in de kast heeft gezet en dus blijft het onzeker of er ooit nog nieuw werk van Genesis uit zal komen. Maar met een 30 tal albums is er nog genoeg te beluisteren van deze mannen.A WHITER SHADE OF PALE-Procol Harum
Op 78 vinden we ProcolHarum en het schitterende A WHITER SHADE OF PALE met een punten aantal van 498 welke zij met 1 nominatie bij elkaar geharkt hebben. Dat is dan ook gelijk de reden dat de plaat een treetje hoger staat dan Genesis die exact hetzelfde aantal punten wisten te halen met 2 Top40Gold noteringen. Rob nomineerde het nummer in 2006 en zag hem in 18 weken Top40Gold uitgroeien tot dikke nummer 1 hit.
De band wordt gezien als een van de wegbereiders van het genre progressieve rock. De samenstelling van de band is in de loop der tijd veelvuldig gewijzigd. De enige constante leden zijn zanger/pianist Gary Brooker en tekstschrijver Keith Reid.YEAR OF THE CAT-Al Stewart 
Met exact 500 punten heeft Al Stewart zich met YEAR OF THE CAT in een illuster rijtje gezet. Na 23 weken Top40Gold waarin hij de eerste plaats van R.E.M's EVERYBODY HURTS overnam verliet hij de lijst weer. Henk was degene die hem nomineerde in maart 2006 en pakte daarmee zijn 2e Top40Gold hit dat jaar.Het was echter niet in 1 keer raak voor Al Stewart want in 2002 nomineerde Herman hem al eens tevergeefs en in 2004 was het Henk die hem zag floppen. Typisch gevalletje van 3 maal scheepsrecht was hier dus van toepassing en dat resulteert in een mooie 77e plaats voor de plaat die in de NL Top40 niet verder dan een 6e plaats wist te komen.NATHALIE-Gilbert Bécaud 
Met het nummer NATHALIE van Gilbert Bécaud zijn we al weer aan het eind van de eerste 25 platen uit de Top100Gold Allertijden. Sjon nomineerde dit nummer in 2008 met de wetenschap dat René hem in 2004 al eens had zien floppen. Maar omdat Sjon zijn dochter NATHALIE heet besloot hij het gewoon nog eens te proberen met dit Franse chanson. En het bleek een schot in de roos want het stond maarliefst 4 weken op de 1e plaats en in totaal 17 weken in de lijst. En dat bleek goed voor een 76e plek met 507 punten en een Goldschijf. En er is nog iets speciaals aan NATHALIE, het is namelijk het oudste nummer in de Top100Gold Allertijden.

Geen opmerkingen: