Top100Gold Allertijden (85 - 81)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 85 t/m 81.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
  • Wat vind je tot nu toe van de Top100Gold?
ELEANOR RIGBY-Beatles 

Op 85 vinden we 1 van de 4 Beatles songs die in de Top100Gold Allertijden staan. Ze hebben met ELEANOR RIGBY net zoveel punten verzameld als DON'T STOP (TILL YOU GET ENOUGH) van Michael Jackson, maar omdat de FAB4 deze score met slechts 1 Top40Gold notering hebben weten te halen staan ze op plekje 85
Henk was in 2005 de nomineur van deze succesvolle Beatles single en pakte naast een nummer 1 hit ook nog eens de Goldschijf. In totaal stond de plaat 16 weken in de lijst en scoorde op die manier dus de 488 punten. Met 87 nominaties zijn The Beatles 1 van de meest genomineerde bands uit de geschiedenis van de Top40Gold. Daarvan wisten liefst 48 nominaties de Top40Gold te bereiken.

SEBASTIAN-Cockney Rebel
Met 1 puntje meer dan The Beatles en Michael Jackson vinden we op 84 Cockney Rebel en het prachtige SEBASTIAN. Om zo hoog te komen moest de plaat wel 2 keer genomineerd worden maar daardoor is het ook 1 van de weinige platen met 2 Goldschijven achter zijn naam. De regels rondom de Goldschijf werden op een gegeven moment aangescherpt en Jokers maakte geen kans meer op de schijf. Maar SEBASTIAN dus wel en in 2002 was het Bart die hem scoorde. De plaat kwam toen met 12 weken niet verder dan een 13e plek. In de re-run dankzij Peter H in 2008 kwam hij tot 3 maar stond slechts 9 weken in de lijst. Maar 489 is een mooie score
US AND THEM-Pink Floyd 
Inmiddels zijn we bij nummer 83 aanbeland en daar treffen we de eerste van tweet noteringen van Pink Floyd. US AND THEM werd in 2011 door Ruud P genomineerd en na een avontuur van 16 weken in de Top40Gold vertrokken zij weer uit de lijst met een 2e plaats als beste score op zak. De band werd in totaal 47 keer genomineerd en 24 keer wisten zij door te dringen tot de Top40Gold. Relatief gezien is de oogst dan vrij matig als het gaat om Top100Gold Allertijden hits. Zelfs de nummer 1 hits MONEY en ANOTHER BRICK IN THE WALL ontbreken in deze lijst der lijsten. Welke we nog wel tegen gaan komen hou ik nog even voor me, maar ik verklap wel dat het nog een paar dagen kan duren.

HEROES-David Bowie
Ook deze held staat niet heel vaak in de Top100Gold Allertijden, maar hij komt wel vaker dan 1 keer voor. We hebben het natuurlijk over David Bowie die bij het sluiten van het Top40Gold tijdperk zowel in de Top40Gold als in de nominatieparade vertegenwoordigd was. Niet met HEROES uiteraard want daarvoor moeten we terug naar 2003. Peter H nomineerde hem toen en de plaat behaalde een 1e plaats en stond 16 weken in de lijst. En voor die tijd was dat echt een hele knappe prestatie aangezien het verloop zoals eerder gemeld in het begin nogal groot was. HEROES behaalde in die 16 weken een puntentotaal van 496.


MAKE ME SMILE-Steve Harley & Cockney Rebel
En met Steve Harley & Cockney Rebel op nummer 81 sluiten we dit 4e blokje heerlijke plaatjes af. Deze plaat had 4 nominaties nodig om tot het mooie aantal van 497 punten te komen. De eerste 2 keer André W en Angelo in 2003 flopte de plaat nog, maar Martijn P wist in 2005 wel te scoren en zag de plaat tot plek 12 klimmen om pas na 13 weken de lijst weer te verlaten. Niet veel later (2009) zette Ruud P een Joker in voor deze plaat en ondanks dat de plaat nu wel de top10 bereikte en op 9 bleef steken, kon je toch weer niet spreken van een grote hit. Maarrrr, 2 iets minder grote hits kan ook resulteren in een mooie notering in de Top100Gold Allertijden.  Dat blijkt maar weer ;)

Geen opmerkingen: