Top100Gold Allertijden (90 - 86)

Nu het doek gevallen is voor de leukste hitlijst van Nederland rest ons alleen nog maar het terugkijken op ruim 13 grandioze jaren.
Jaren waarin iedereen nieuwe muziek ontdekte door de inbreng van de andere members. De spanning elke zondag of je nominatie de nominatieparade bereikt had of dat je tussen de flops stond. En nog belangrijker, had je die felbegeerde Goldschijf te pakken?
Een geweldig leuke tijd die we de komende weken gaan proberen samen te vatten in de Top100Gold allertijden.
Onze Goldman heeft 13 jaar lang alle scores bij gehouden en dat resulteert in een prachtige lijst met oude en nieuwere songs.
En alleen al het jaar 2015 heeft er voor gezorgd dat er in die Top100Gold 18 nieuwe titels zijn verschenen ten opzichte van de vorige Top100Gold die verscheen bij het 12,5 jarig bestaan van de lijst. En ja, ook de top10 is daardoor beïnvloed dus het blijft spannend tot het einde. Reden genoeg dus om regelmatig even terug te komen op deze weblog om te zien of jou nominaties zich in dit roemruchte rijtje bevinden en hoe hoog ze staan. Zodra de volledige lijst gepubliceerd is zal de excel ook beschikbaar komen zodat je het nog eens kan terug lezen.
IK ga proberen om iedere dag 5 titels bekend te maken met daarbij een klein verhaaltje over de plaat en zijn nomineur(s) en vandaag zijn we toe aan de nummers 90 t/m 86.
En reageren mag nog steeds uiteraard:
  • Had je de plaat daar verwacht? 
  • Valt het je tegen hoe hoog hij staat? 
  • Heb je een bepaalde herinnering aan deze plaat toen hij in de lijst verscheen?
SON OF A PREACHER MAN-Dusty Springfield
Dusty Springfield is in het Top40Gold gebeuren een graag geziene dame als we naar haar prestaties kijken. Uit 28 nominaties scoorde zij 13 Top40Gold hits waarvan er 3 de nummer 1 positie wisten te bereiken. Daarnaast had ze nog 2 nummer 2 hits en 3 iets lager geëindigde top10 hits. Opmerkelijk is het dan wanneer blijkt dat SON OF A PREACHER MAN haar enige vertegenwoordiging is in de Top100Gold Allertijden. Ze moest daarvoor 2 keer genomineerd worden en Harry R was in 2003 de eerste die dat deed en zag haar in 4 weken notering slechts tot plek 25 komen. Jeannette zette in 2011 een Joker in en wist ze met 15 weken notering de 1e plek te bereiken waardoor ze een puntenaantal heeft van 481 in 19 weken.

MACARTHUR PARK-Donna Summer
Op 89 vinden we nog zo'n graag geziene dame binnen het Top40 Gold wezen. Donna Summer wist in 13 jaar tijd 46 nominaties in de wacht te slepen en 18 Top40Gold hits. I FEEL LOVE en STATE OF INDEPENDENCE wisten beide tot de nummer 1 positie te komen en LAST DANCE stond 5 weken op 2. Maar MACARTUR PARK is de enige Donna Summer song die in de Top100Gold voorkomt. Harry R nomineerde hem in 2003 en behaalde met Donna een 10e plek in 6 weken Top40Gold. Groot Donna Summer liefhebber Marc zag zijn Joker na 14 weken de lijst verlaten met positie 5 als hoogst behaalde. In totaal goed voor 484 punten.


GOODNIGHT SAIGON-Billy Joel
Op 88 een groot artiest met relatief weinig hits achter zijn naam. In de Nederlandse Top40 heeft hij in 42 jaar tijd slechts 11 hits weten te scoren, maar toch geldt Billy Joel als een grootheid in de muziek industrie. En in de Top40Gold geldt eigenlijk hetzelfde als in de NL Top40 want uit 29 nominaties rolde slechts 5 hits en 7 hitjes. LENINGRAD wist als enige bij zijn eerste nominatie de nummer 1 positie te pakken en GOODNIGHT SAIGON deed dat pas na het inzetten van de Joker. In 2003 was het Maarten die hem als eerste nomineerde en er een Goldschijf en de 7e plek mee scoorde. De plaat was echter ook al weer na 7 weken verdwenen uit de lijst. Pas toen Sjon hem in 2013 als Joker nomineerde schoot hij naar 1, stond 12 weken in de lijst en bracht het puntentotaal op 485.

BAKER STREET-Gerry Rafferty
Inmiddels zijn we bij 87 aan gekomen en de hits worden alsmaar mooier en mooier. Wat te denken van het geweldige BAKER STREET van Gerry Rafferty. Martijn V was de eerste die hem nomineerde in 2003 en met een 2e positie en 6 weken notering was de plaat al weer verdwenen. Dat was in de begin tijd van de Top40Gold wel gebruikelijk dat het verloop zeer snel ging, mede door het toen nog wat lage aantal members (heb ik me laten vertellen). Maar Henk Jokerde hem in 2011 en het resultaat was een Goldschijf, een dikke nummer 1 hit die 11 weken in de lijst bleef hangen en die 2 noteringen samen zijn goed voor 487 punten.
DON'T STOP (TILL YOU GET ENOUGH)-Michael Jackson
Op 86 komen we Michael Jackson tegen met DON'T STOP (TILL YOU GET ENOUGH). En dat deze plaat hier staat heeft Michael min of meer aan zijn plotselinge overlijden te danken. Nadat Harry R hem in 2004 voor het eerst had genomineerd en daarmee een 18e plek en 7 weken notering had behaald zag het er namelijk nog niet zo positief uit voor deze hit uit 1979. Maar na zijn dood hebben we met het Goldpanel een soort verkiezing gehouden over welke Michael Jackson hit er als bonus nominatie (als nomineur staat TRIBUTE vermeld) aan de reguliere nominaties werd toegevoegd.
Het was een juiste keuze want hij pakte de Goldschijf, schoot naar 1 en vertrok pas na 11 weken Top40Gold. Beide noteringen harkte samen 488 punten bij elkaar.

Geen opmerkingen: